Două modificări majore în sistemul de licențiere VMware pe care ar trebui să le cunoști!

Două modificări majore în sistemul de licențiere VMware pe care ar trebui să le cunoști!

Atunci când un furnizor de tehnologie este achiziționat de o altă companie, adesea apar schimbări în modul de licențiere și relațiile comerciale. În toamna anului trecut, celebra companie de virtualizare VMware a fost achiziționată de Broadcom, pentru suma de 69 miliarde USD. Imediat după finalizarea achiziției, Broadcom a planificat o serie de modificări semnificative în modelul de business.

 

Astfel, în decembrie, compania a anunțat că va renunța la licențele WMware perpetue și va face unele modificări la împachetarea și gruparea produselor. De asemenea, că va opera schimbări în rețeaua de parteneri, inclusiv modul în care interacționează cu clienții finali.  Unele schimbări afectează și utilizatorii din România, altele nu prea. Dar să aflăm împreună despre ce este vorba.

 

Atunci când un furnizor de tehnologie este achiziționat de o altă companie, adesea apar schimbări în modul de licențiere și relațiile comerciale.
VMware

 

VMware renunță la licențe și va oferi doar abonamente

Pe 11 decembrie anul trecut, VMware a anunțat o schimbare importantă, trecerea de la un sistem de licențiere perpetuă, la un model bazat exclusiv pe abonament. Anunțul se referă la vânzările viitoare, compania asigurând clienții actuali că va onora toate achizițiile făcute anterior. Abonamentele sunt deja bine cunoscute în lumea IT, fiind modul standard de contractare a serviciilor cloud. Sunt asemănătoare unui contract de leasing, prin care clienții au acces la uneltele de virtualizare VMware atâta timp cât plătesc abonamentul. Taxele de abonament vor acoperi costul soluției, plus actualizările și suportul, și vor include și accesul la vCenter, software-ul de gestionare a serverelor VMware.

Licențele perene, pe de altă parte, sunt deținute de clienți care le pot utiliza pe termen nelimitat. Există unele costuri suplimentare legate de mentenanță, iar majoritatea soluțiilor au un ciclu de viață limitat (end of life) după care producătorul nu mai oferă suport. Trecerea de la licențe la abonament este tot mai adoptată de companiile IT în ultimii ani, iar decizia Broadcom nu este una surprinzătoare. Totuși, mulți clienți se arată nemulțumiți de acest model.

 

Complementar, portofoliul VMware va fi organizat pe două divizii majore:

  • VMware Cloud Foundation – pentru mediul enterprise care rulează aplicații critice
  • VMware vSphere Foundation –  soluții simplificate, pentru companii mici și mijlocii

 

Împreună cu schimbarea modelului de licențiere, Broadcom a anunțat și unele modificări la nivelul relațiilor comerciale și a sistemului de parteneriat. În principiu, compania va aborda direct anumiți clienți strategici, ceea ce nu se întâmpla anterior. Acești clienți vor putea să cumpere soluții VMware direct de la Broadcom, fără să apeleze la un partener. Cu toate acestea, clienții mari sunt în jur de 2.000 la nivel global, ceea ce nu afectează piața locală. Pentru România, vor rămâne active relațiile de parteneriat existente. Probabil sistemul de parteneriat va fi ceva mai restrictiv și unii parteneri mici își vor pierde statutul, însă clienții locali tot prin parteneri vor putea cumpăra soluții și servicii VMware. Pras Consulting este partener VMware, deci puteți apela la noi pentru orice achiziție.

 

Ce trebuie să știe utilizatorii de VMware

Clienții care au licențe VMware active (Enterprise License Agreement (ELA) sau contracte de mentenanță în derulare nu vor observa nicio modificare în viitorul apropiat. Aceștia au dreptul să-și utilizeze licențele perpetue până la încheierea acordului sau expirarea perioadei de mentenanță. La încheierea unui ELA sau a unui acord de mentenanță activ, clienții nu vor mai fi eligibili să primească mentenanță viitoare pentru licențele lor existente în conformitate cu vechiul model, necesitând o tranziție forțată către ofertele bazate pe abonament ale VMware.

În plus, în cazul în care există o cerință de achiziție a unor produse noi care nu sunt cuprinse în ELA sau în acordurile existente pe durata unui ELA, aceste achiziții trebuie făcute în conformitate cu noul model de abonament stabilit. În astfel de momente, utilizatorii actuali de VMware vor avea nevoie de o analiză atentă a necesităților pentru a dimensiona corect abonamentele cloud necesare și a ține sub control costurile.

 

 

Vă invităm să apelați la bSlash pentru orice proiect de virtualizare, indiferent de platforma utilizată – fie că este vorba despre VMware, Microsoft Hyper-V sau alte tehnologii, inclusiv containerizare. Suntem pregătiți să vă asistăm în implementarea și gestionarea eficientă a soluțiilor de virtualizare pentru nevoile specifice ale afacerii dvs.

 

CONTABILITATE IN CLOUD

Contabilitate în Cloud sau la distanta
Saga, Ciel-NextUP, WinMentor, Nexus, Revisal, etc.

Toate drepturile rezervate, bSlash 2023

powered by